Informatie

Hierbij alle informatie over de nieuwe LPG aansluiting (Euronozzle).

De Europese commissie is (een aantal jaren geleden) akkoord gegaan met de invoering van een nieuw autogas - vulsysteem voor heel Europa. De Europese norm EN 13760 definieert deze aansluitingen voor de interne LPG-Nozzles.

De introductie maakt eindelijk een einde aan het gedoe met verloopnippels. De Euronozzle kan met één hand worden aangesloten op de vulaansluiting in de auto, er is geen sprake van schroef- of bajonetkoppeling. Er is geen extra handeling nodig, zoals het vastklemmen van de nozzle. Binnen afzienbare tijd zullen alle nieuwe installaties voorzien worden van deze nieuwe aansluiting.

Dit heeft mede te maken met het feit dat de typegoedkeuring voor af-fabriek-lpg-auto’s die vanaf nu voor heel Europa geldig is.

De verwachting is echter dat binnen enkele jaren het grootste deel van de bajonet, disc en acme aansluitingen van de markt zijn verdwenen. De euronozzle adapter is vervaardigd uit messing, heeft een lengte van 50 mm en een diameter van ongeveer 30 mm, een W21, 8 schroefdraad.

Euronozzle / euroconnector

Hierboven een afbeelding van de zogenaamde vlakke aansluiting (met een euronozzle). Spanje en Portugal lopen al voorop, hier zijn de nieuwe Euro-vulpistolen al in gebruik.